090715-trötthet-olyckor

Trötthet orsak till många trafikolyckor

Så mycket som 30 procent av alla trafikolyckor kan vara trötthetsrelaterade, enligt en webbundersökning från Länsförsäkringar. I samma undersökning svarar 77 procent att de kör bil trots att de är väldigt trötta.

 Det finns många ute på vägarna som inte borde vara där. Alkohol, droger, dålig uppmärksamhet och svaga kunskaper om bilkörning är alla saker som bidrar till ett farligt trafikklimat. Minst lika farlig är tröttheten. En ny undersökning från Länsförsäkringar visar att tröttheten kan vara en betydligt större bov än vad som hittills antagits, och att många fortsätter att köra med för lite sömn i kroppen.

I en webbundersökning fick 2 636 svenskar i åldern 18-69 svara på om de kör bil trots att de är trötta. 77 procent svarade att de någon gång kört bil fastän de känt sig väldigt sömniga. 81 procent av männen uppgav att de har gjort det, jämfört med 72 procent av kvinnorna. För att råda bot på tröttheten väljer 40 procent att stanna och vila en stund, dricka något uppiggande eller spela musik. Endast 16 procent säger att de stannar och faktiskt sover en stund. Yngre förare mellan 18 och 24 år väljer framförallt att spela musik för att motverka tröttheten.

Enligt Länsförsäkringar kan så mycket som 30 procent av alla trafikolyckor i Sverige bero på trötta förare.

– Det är de fallen i statistiken som man inte kan förklara. Vi tror att de beror på övertrötthet, säger Jukka Engstrand, skadetekniker vid Länsförsäkringar, till TT.

Kom ihåg att trötthet i kombination med bilkörning är lika straffbart som alkohol och straffas enligt samma lag. Sov på en parkeringsficka eller rastplats i stället för på vägen.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!