091109-fartkamera undkom

Tusentals fortkörare slapp böter förra året

Av alla som fastnade på bild hos någon av landets alla fartkameror förra året slapp 13 000 fortkörningsböter. Anledningen är att den som står som ägare till bilen inte uppger vem som suttit bakom ratten och brutit mot hastighetsbestämmelserna.

Under 2008 undkom 13 000 bilförare fortkörningsböter trots att de hade fångats på bild av en fartkamera (trafiksäkerhetskamera på fackspråk). Hur är det möjligt tänker du? Svaret är enkelt – bilförarna har fångats på bild när de har suttit i en leasingbil eller firmabil och där företaget som står för bilen vägrar att uppge vem som har kört den.

Enligt Anders Drugge, chef för Rikspolisstyrelsen, finns det fall där företag principfast vägrar samarbete för att lämna ut uppgifter om bilförare-

Via fartkamerornas bilder kan bilföraren oftast identifieras och därmed vem som ska punga ut med bötesbeloppet, men i en hel del fall råder det tveksamheter och polisen skickar då ut en förfrågan till ägaren om namnet på bilföraren. Under förra året fanns det cirka 40 000 sådana tveksamma fall. I cirka 13 000 av dessa fall fick polisens inte fram några uppgifter om bilföraren som därför kom undan böter.

Vägverket är kritiskt till att så många kommer undan lagens långa arm och skyller på lagstiftningen. Vägverkets projektledare för trafiksäkerhet, Erik Stigsmark, menar att man bör titta på andra europeiska länders lagstiftning som gör bilägarna skyldiga till att lämna ut namn på den som har kört bilen vid hastighetsöverträdelsen. I dag finns det enligt lag inga sådana skyldigheter i Sverige.  

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Läs Premium i 2 månader för endast 19 kr här!