Foto: Mats Nyström/Försvarsmakten

Tusentals svenska bilar kan beslagtas av totalförsvaret

Kommande vecka kommer några tusen svenskar att få ett brev från Försvarsmakten. I brevet meddelas att mottagarens fordon kan komma att tas över av totalförsvaret vid höjd beredskap eller om krig utbryter.

Efter ett regeringsbeslut ska det svenska totalförsvaret, som omfattar både militär och civil verksamhet, förstärkas. Den så kallade totalförsvarsplaneringen har varit vilande sedan 1990-talets andra halva och att den nu återupptas påverkar några tusen fordonsägare i Sverige. Kommande vecka kommer Försvarsmakten att skicka ut brev till civilpersoner om att deras fordon – exempelvis bilar, traktorer och snöskotrar – ingår i uttagning av egendom för totalförsvarets behov.

I händelse av förhöjd beredskap, inför en krigsfara eller när krig bryter ut kan fordonen komma att tas i anspråk av Försvarsmakten som är den myndighet som administrerar totalförsvarets fordonsbehov.

Om ett fordon ingår i uttagningen påverkas inte nuvarande ägare i någon större omfattning, men när fordonet tas i anspråk blir ägaren ekonomiskt kompenserad (baserat på en oberoende besiktningspersons värdering). Fordonet återlämnas inte.

Vid händelse av exempelvis krig behöver det svenska totalförsvaret mer än militära fordon. Här ses en Tgb 11 som kört fast i lervällingen. Foto: Melina Westerberg/Försvarsmakten

– Senaste gången Försvarsmakten gjorde detta var under 90-talet, då var det i en mycket större omfattning, säger Otto Gröntoft, major på Försvarsmaktens högkvarter, till SR P4.

Totalt handlar det om några tusen fordon av ett 40-tal olika typer. Har ett fordon beslutats ingå i totalförsvarets beredskap kan beslutet inte överklagas.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!