Foto: elin dahlgren

Två av tre fortkörare slipper undan fartkameran

Två av tre som kör för fort och fångas på bild av en automatisk fartkamera klarar sig utan straff. Väder och vind gör att bilden ofta inte blir tillräckligt tydlig.

Andelen fartsyndare som fotograferas och som sedan lagförs av automatiska fartkameror har i stort sett stått still genom åren. En av tre lagförs, men två av tre slipper fortfarande helt undan bestraffning, visar ny statistik som Polisen tagit fram till SR Ekot.

Cirka 1 500 kamerastolpar finns i landet. Och fler kommer det bli. Antalet kamerastolpar utökas med 250 under 2017 och ytterligare 250 fram till 2020. Men trots många kameror så är det inte helt lätt att lagföra fortkörarna. Kameran ska inte bara vara aktiv, den ska också lyckas ta en tillräckligt tydlig bild där föraren av bilen kan identifieras.

 – Smutsiga vindrutor och snöfall är några av de försvårande omständigheterna, säger Anders Drugge, sektionschef vid ATK-sektionen (Automatisk trafikkontroll) till SvD. 

Men det är inte bara väder och vind som sätter käppar i hjulet för polisen. Nyligen skrev vi om en fortkörare som fastnat i fartkamerans lins ett stort antal gånger, men som varje gång burit en mask föreställande en schimpans. Av den anledningen har det inte gått att identifiera bilens förare, och således inte heller gått att bötfälla någon för fortkörningarna.

När det gäller polisens 15 mobila kamera enheter, där kamerainställningarna görs manuellt, ligger uppklarningsprocenten på 60–65 procent, jämfört med de automatiska kamerornas cirka 35 procent. Men antalet mobila enheter i landet är bara 15...

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!