Personen på bilden är inte samma person som i artikeln

Två tredjedelar av ungdomarnas mopeder är olagligt snabba

En moped får max gå i 45 km/h, men det är inte speciellt många av ungdomarnas mopeder som håller sig inom de lagstadgade gränserna. Endast en knapp tredjedel av mopparna är otrimmade.

I januari i år lät NTF genomföra en enkätundersökning bland 673 niondeklassare på åtta olika skolor runt om i Sverige. 40 procent av eleverna är mopedinnehavare. 266 av dem kör moped klass 1 (max 45 km/h) och 33 moped klass 2 (max 25-30 km/h beroende på tillverkningsår).

Enligt enkätsvaren går 64 procent av mopederna snabbare än 51 km/h (allt över 45 km/h är alltså olagligt). 15 procent av mopederna går snabbare än 80 km/h.

Endast en knapp tredjedel går i laglig hastighet.

61 procent av niondeklassarna som svarade på enkäten uppger av deras moped inte är trimmad. Det innebär att en stor del av mopederna går olagligt fort redan från fabrik. 28 procent uppger av de kör trimmat och den största andelen köpte mopeden färdigtrimmad. I fem procent av fallen är det mopedhandlaren som har hjälpt till att göra mopeden olaglig.

81 procent av de mopedburna ungdomarna uppger att deras föräldrar känner till att de kör trimmat.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!