Foto: glenn.lindberg@teknikensvarld.se

Tysk bilindustri utreds för kartellverksamhet

EU har inlett en utredning efter uppgifter om att Audi, BMW, Mercedes, Porsche och Volkswagen har konspirerat kring bland annat manipulation av mjukvara i dieselmotorer.
Magnus Kvandal

Dieselskandalen tog en ny vändning under fredagen i och med nyheten att EU tillsatte en utredning angående eventuell kartellverksamhet i tysk bilindustri, rapporterar tyska nyhetstidningen Der Spiegel.

Utredningen sattes igång efter uppgifter från en tidigare anställd inom Volkswagen, och gäller anklagelser om att upp till 200 anställda från Audi, BMW, Mercedes, Porsche och Volkswagen ska ha varit inblandade i hemliga möten, varav ett ska ha ägt rum på bilsalongen i Paris 2010. Mötena ska ha ägt rum sedan 1990-talet.

Under dessa möten ska representanter förutom att ha gjort avtal angående priser och leverantörer också utbytt information om metoder för att kringgå utsläppstester. Biltillverkarna ska också ha kommit överens om att göra bilarnas AdBlue-tankar små för att underlätta paketering och hålla priserna nere.

Beslutet att begränsa storleken på AdBlue-tankarna, som innehåller urinämnen som i avgasreningsprocessen hjälper till att reducera utsläppen av kväveoxider, var det som lade grunden för dieselskandalen, skriver Der Spiegel.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!