Foto: Volkswagen / Abdruck fuer Pressezwecke honorarfrei

Tyska KBA: Volkswagen ensamma om att ha fuskat

Sedan Volkswagen avslöjades med fingrarna i syltburken har organisationer och myndigheter världen över granskat många bilar av olika märken för att hitta svaret på frågan ”Vilka fler har fuskat med utsläppen?”. Ingen enligt tyska transportmyndigheten KBA.

Det var i slutet av september förra året som Volkswagen avslöjades för att under flera år ha fuskat med utsläppen från deras dieselbilar. NOx-nivåerna, mängderna kväveoxider bilarnas motorer släpper ut, översteg lagstadgade gränsvärden med upp till 40 gånger – vid verklig körning. I steril laboratoriemiljö klarade sig bilarna däremot bra. Omkring elva miljoner bilar, varav 8,5 miljoner av dessa rullar på europeisk mark, är drabbade av fusket.

Avslöjandet, och Volkswagens omedelbara erkännande, fick många att höja på ögonbrynen och fråga sig; vem mer än Volkswagen fuskar? En av de myndigheter som påbörjade en granskning av olika bilar var tyska transportmyndigheten Kraftfahrt-Bundesamt, KBA, som i november förra året meddelade att de ska undersöka över 50 olika dieselbilar från 23 olika biltillverkare.

Nu är granskningen avklarad och domen har fallit – Volkswagen är enda biltillverkaren som aktivt har fuskat med hjälp av programvara som lurar de officiella mättesterna.

KBA framhåller, via tyska Handelsblatt, att Volkswagen inte är ensamma om registreras för höga värden. Deras tester på väg har visat avvikelser hos andra bilar men värdena har varit inom gränserna för vad som är lagligt.

En fullständig granskningsrapport ska släppas senare i april och först då kommenterar KBA resultatet mer ingående.

LÄS OCKSÅ

Alla drabbade Volkswagen-modeller

Alla drabbade Audi-modeller

Alla drabbade Skoda-modeller

Alla drabbade Seat-modeller

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!