081118-tyskland-opel-stöd

Tyskland ska rädda Opel

I fredags blev Opel den första biltillverkaren i Europa att be sin regering om hjälp. Den tyska regeringen har nu meddelat att man ska hjälpa till att rädda Opel, men vill samtidigt inte starta en flod av nödrop från de andra tillverkarna.

Den tyska regeringen ska göra allt som står i dess makt för att rädda Opel undan en konkurs. Det glada beskedet har Opel nu fått, sedan den tyska biltillverkaren i fredags blev den första i Europa att uttryckligen be om statligt stöd. Opel har bett den tyska staten om hjälp med finansiering av utveckling och drift av fabriker i det fall att ägaren GM får helt slut på pengar.

Opel sysselsätter omkring 25 000 personer i fabrikerna i Rüsselsheim, Kaiserslautern, Bochum och Eisenach. Opels vd Hans Demant säger till Reuters att det statliga stödet enbart ska gå till att säkra den verksamhet som bedrivs på tysk mark. Pengarna ska inte investeras utanför Europa. Enligt obekräftade uppgifter är Opel i behov av omkring tio miljarder kronor.

Enligt Automotive News Europe är den tyska regeringen dock oroad för att det här kan komma att sätta igång en flodvåg av nödrop från de andra tyska biltillverkarna, och även från den övriga industrin. Man vill helst se att det bara är Opel som ska behöva hjälp. Nyheten om Opels nödrop är oroande även för svensk del, inte minst med tanke på Opels motivering till varför pengarna behövs. Hur lång tid dröjer det innan GM-ägda Saab vänder sig till den svenska regeringen för hjälp?

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!