060824_nya_bilar

Tyskt och Japanskt i topp på M-enkäten del 2

Nu har motormännens nybilsenkät del två anlänt. Och den visar att det är tyskt och japanskt som håller högst kvalitet. Det är som vanligt med andra ord.

Undersökningen delas i huvudsak in i två kategorier. Stora fel och mindre fel. Med stora fel menas fel som omedelbart måste åtgärdas, oftast på verkstad.

Med mindre fel menas fel som lätt kan åtgärdas eller som kan vänta till nästa servicebesök.

Bästa bil sett till minst mindre fel är Toyota Corolla. 986 ägare har svarat och 74 procent angav att de inte har några mindre fel alls. God tvåa på 73 procent är märkeskamraten Yaris och bronsplatsen innehas ganska överraskande av Mercedes C-klass, också på 73 procent.

Bästa ”svensk” är Saab 9-3 på en 13:e plats med 60 procent.

På listan om minst större fel tar Yaris ett steg upp och bärgar segern med 80 procent felfria bilar, tätt följd av Mercedes C-klass, 80 procent och BMW 3-serie på tredjeplats med 79 procent. Toyota Corolla rasar ned till fjärdeplatsen och 79 procent. Bästa svensk här är åter Saab 9-3, nu på en åttondeplats med 77 procent.

De listorna var procentsiffror som i och för sig bör vara ganska tillförlitliga. Det finns dock ett till sätt som kanske är det vanligare sättet att mäta på. Det är antal fel per 100 bilar. Och då ser listorna lite annorlunda ut.

På mindre fel per 100 bilar tar BMW 3-serien hem segern med 21 fel per 100 bilar. Den följs av Mercedes E-klass som kommer från ingenstans med 23 fel och Toyota Corolla tar tredjeplatsen med 27 fel. Saab 9-3 står kvar som bäste svensk och klättrar upp till sjätteplatsen med 42 fel. Även Volvo S80 tar sig in på topp tio med 44 fel.

Större fel per 100 bilar innebär en seger och ytterliggare en medalj för Toyota Yaris som bara har fyra fel. Mercedes C-klass som innan var så högt rasade ordentligt i mindre fel per 100 bilar listan och hamnade på en 20:e plats med hela 58 fel. Det gjorde att den blev sämre än medelbilen som ”bara” hade 56 fel. Nu fick den dock upprättelse och tog andraplatsen på åtta större fel per 100 bilar.

Toyota Corolla tog tredjeplatsen med 9 fel och BMW 3-serien tappade ner till fjärdeplatsen med tolv fel.

Bästa svensk är som tidigare Saab 9-3 men nu först på tiondeplats med 16 fel.

Så finns det en sista lista. Den där alla fel slås ihop och bilar totalt antal fel per 100 bilar.

Då blir det seger för Tyskland och BMW 3-serie med 33 fel per 100 bilar. Toyota och Japan tar andraplatsen med Corollan på samma antal fel, 36, som trean Mercedes C-klass men Corolla får ändå andraplatsen för att den har färre stora fel.

Toyota Yaris hamnar utanför pallen för första gången och blir ”bara” fyra på 42 fel. Mazda 6 tar femteplatsen på 48 fel, sedan följer ett glapp ner till sjätteplatsen och bäste svensk Saab 9-3 på 58 fel.

Sveriges mest sålda bil, och av Teknikens Värld utnämnd till Sverige bästa svensk 2006, Volvo V70 har inte haft det roligt. 28:e plats på mindre fel i procent, 26:e på större fel i procent, 19:e på mindre fel/100 bilar, 28 på större fel/100 bilar och slutligen 24:e på totala fel/100 bilar. Inget man skryter med på Volvo kanske.

Ladda ner hela resultatet som PDF här

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!