Foto: Jump

Uber skiftar fokus till cyklar

Det är svårt att hänga med i turerna kring Uber. Nu ska man satsar man på eldrivna cyklar och sparkcyklar.

Nyligen nåddes vi av nyheten att Toyota investerar 4,6 miljarder kronor i Uber Technologies. Ubers självkörande bilar ska använda sig av Toyotas säkerhetssystem som paketeras under namnet Guardian. I samma veva meddelar Ubers vd Dara Khosrowshahi att man planerar att skiftar fokus från bilar till eldrivna cyklar och sparkcyklar.

Tvåhjulingarna är bättre lämpade för stadstrafik och rusningstid än bilar, menar han. Företaget kommer att tjäna mindre pengar per resa med cykel än bil men samtidigt kommer fler att använda tjänsten, enligt Dara Khosrowshahi. Ubers taxiförare kan räkna med att få färre men mer lönsamma turer framöver, tror han.

Limes elsparkcykel. Sugen?

Arbetet är redan igång. Tidigare i år köpte man företaget Jump och har även investerat i Lime. Jump hyr främst ut cyklar och elcyklar i Nordamerika men även i europeiska städer som Brighton, Krakow och Prag medan Berlin är på gång. Jumps cyklar är redan i dag tillgängliga via Ubers mobilapp.

Lime hyr ut elsparkcyklar och är än mer etablerade än Jump, främst på andra sidan Atlanten. I Europa finns de representerade i städerna Berlin, Frankfurt, Madrid, Paris och Zürich.

Även Volkswagen går i tvåhjuliga och elektriska tankar med sin nya delningstjänst We.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!