UberPOP lägger ner i Sverige

Taxibolaget Uber lägger ned sin kritiserade lågpristjänst Pop i Sverige efter att ett flertal förare dömts för olaga taxitrafik.

Uber meddelar att de stänger ner sin tjänst UberPOP i Sverige efter 618 dagars verksamhet. Tjänsten som Uber själva hävdar är en samåkningstjänst har under en längre tid mottagit stark kritik från myndigheter som anser att det är en ren taxitjänst och inte något som privatpersoner ska kunna ägna sig åt.

Tidigare i år rapporterades att 27 UberPOP-förare åtalats för olaga taxitrafik varav 21 dömdes till dagsböter.

Tjänsten, som lanserades i Stockholm och Göteborg i september 2014, går kort och gott ut på att privatpersoner kan registrera sig som förare och använda sin privata bil för att köra kunder som beställer skjuts via företagets app. En anledning till att tjänsten blivit så pass populär är att priset ofta är mindre än häften av det för en vanlig taxiresa.

Ubers Sverigechef Alok Alström ger dock inte upp hoppet om att tillhandahålla en lågpristjänst, och pekar på att regelverket kring taxiverksamhet är krångligt. Ett regelverk som nu är under statlig utredning. Alström planerar att lansera en ny liknande tjänst om det blir ändringar i taxilagen efter utredningen.

UberPOP lägger ned verksamheten 18 maj.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!