Foto: Göran Andrén

Udda bilar: Berkeley B 95

Säg ”Berkeley” och en del kanske kopplar till ett universitet på den amerikanska västkusten. De flesta gapar tomt men bilfantasten kan haja till. I alla fall de med ett intresse som har börjat övergå till något sjukligt, biltillverkaren Berkeley är nämligen knappt en parentes i bilhistorien.

LÄS MER: Udda bilar vi har kört

Husvagnstillverkaren Charles Panter i Bedfordshire utökade sitt sortiment med bilar 1956. Han behärskade den nya glasfibertekniken vilket öppnade för biltillverkning i små upplagor och med det ville han vara en del av den nya flugan: mikrobilen. Berkeley-bilarna var sportigare än de flesta konkurenterna men drivlinorna kom som brukligt för biltypen från motorcyklar.

Teknikens Värld nummer 17/1959.

I nummer 17/1959 körde vi på Teknikens Värld äntligen en Berkeley. Frågorna hade haglat från läsarna och testlaget klev förväntansfullt ner i den 319 cm långa och 127 cm breda karossen. Motorn på 40 hästkrafter tog den 420 kg tunga bilen till 100 km/h på 16 sekunder i testet, en riktigt bra siffra på sin tid. Även om acceleration, motor och styrning imponerade så gjorde nästan inget annat det.

Växlingen var trög, bromsförmågan otrygg och vägegenskaperna imponerade bara till viss del då bilen upplevdes vara för lätt bak. Anledningen till det var att motorn hängde framför framaxeln och drivningen skedde på framhjulen (via en kedja) vilket gjorde att bilen var så lätt att man utan problem kunde bära omkring den som en skottkärra.

Att bilen var svår att kliva i och ur samt att den såg bedrövlig ut med den tunna suffletten uppfälld strödde salt i såren. Nej, Berkeleyn var att betrakta som en leksak, och en rolig sådan dessutom.

Inte någon vagn som vi vill rekommendera till den som är beroende av sin bil.

1960 utvecklade Berkeley modellen Bandit, en ”riktig” bil med Fords nya Kentmotor. Arbetet var kostsamt och krockade med en kollapsande marknad för husvagnar, som ju var huvudsysslan. Strax över 4 000 bilar av en handfull olika modeller tillverkades innan firman gick i konkurs och i fabriken kom det att sys damunderkläder. Byggnaden revs 2002 men en gata i området har döpts till Berkeley Close, till minne av biltillverkaren som få känner till. Nu är du en av dem.

Artikeln är tidigare publicerad i Teknikens Värld nummer 24/2017.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!