Udda bilar: Opel Maxx

Opels osmarta beslut. Här är citybilen som körde vilse i styrelserummet och som vi tog oss an i Teknikens Värld nummer 8/1996.

Den citysmarta mikrobilen har dykt upp som koncept ett otal gånger genom åren och om det inte var för att den faktiskt blev verklighet i och med Smart så hade vi förmodligen aldrig skrivit om bilen här: Opel Maxx.

Smart debuterade 1998 och blev en ikon, bara två år tidigare hade Opels ledning blåst av en serieproduktion av Maxx. Men innan dess hann vi provköra ett av två exemplar och spådde att den skulle bli en given succé om den kom i produktion.

Komforten var riktigt bra och runtomsikten perfekt tack vare upprätt körställning. Liksom hos Smart utgjordes karossen hos Maxx av plastpaneler även om den ena av konceptbilarna hade karossdelar i svindyr kolfiber.

Även hos Maxx saknades kopplingspedal på golvet och en cylinder hos motorn. Trepipen var dock monterad fram på Maxx och inte bak som hos Smart, en motor som till skillnad från bilen kom i produktion och hittade ner i modeller som Corsa och Agila. Motorfamiljen är i dag inne på sin tredje generation och tjänstgör bland annat hos modellen Adam.

En hel del mätare och reglage var ännu fejk hos Maxx och bilen hade en soffa fram som gick att vrida för lättare insteg till baksätet. Du läste rätt – baksätet. Det var dock att betrakta som en nödvariant och var möjligt då Maxx mätte in på 297 centimeter på längden mot Smarts 250.

Smart kom i fyrdörrarsutförande 2004, även om det egentligen var en Mitsubishi Colt i hipsterutförande. Opel Maxx däremot, fanns med fyra dörrar redan som konceptbil 1995. Även en roadsterversion fanns av Opeln, men bara som fullskalemodell.

1990-talet går inte till historien som det roligaste årtiondet när det kommer till bildesign. Det var först mot slutet med modeller som Audi TT, och Volkswagen New Beetle som bilar fick ta plats formmässigt. Om Maxx kom i produktion skulle den liva upp Opels modellflora menade vi 1996. I efterhand kan vi konstatera att den hade livat upp hela världens bilflora så som Smart gjorde bara en kort tid efter att Maxx lades ner.

Vill du läsa om fler udda bilar klickar du här.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

70% rabatt på Teknikens Värld & 24 andra titlar! Se erbjudande!