Underleverantör kräver Saab på 44 miljoner kronor

Problemen hopar sig för Saab och har gjort så under en längre tid. I dag dök ett nytt och stort problem upp. Underleverantören IAC har i dag till Kronofogdemyndigheten lämnat in ett krav på att Saab ska betala 44 miljoner kronor.

International Automotive Components, IAC, internationell fordonskomponenttillverkare och underleverantör till Saab, har i dag till Kronofogdemyndigheten i Uddevalla lämnat in ett krav om 44 miljoner kronor som Saab måste betala.

Enligt Fredric Orloff, handläggare på Kronofogdemyndigheten, är summan den i särklass största av de ärenden som gäller Saab och som ligger hos kronofogden.

Kravet från IAC är specificerat i ett 31 sidor långt dokument med punkter som rör varu- och tjänsteleveranser.

IAC tog beslutet att lämna in kravet till Kronofogdemyndigheten så fort de fick vetskap om att Saab inte kan betala ut lönerna till sina anställda.

IAC:s vd, Marcus Nyman, berättar för Göteborgs-Posten att de fört en dialog med Saab angående en avbetalningsplan som var överenskommen. Men avbetalningsplanen sprack redan efter några dagar.

– Saab föreslog att vi skulle få tio procent kontant. Men vi har inte fått respons på våra förändringar i budet. Då såg vi ingen annan möjlighet än att vidta de här åtgärderna, säger Marcus Nyman till Göteborgs-Posten.

Tidigare i dag meddelade Saab och Victor Muller att man nått ett avtal med ett kinesiskt företag som ska köpa 582 Saab-bilar för en summa av 120 miljoner kronor. Pengarna som förskottsbetalas ska finnas på Saabs konto under veckan. Pengarna är först och främst avsedda för att betala ut de anställdas junilöner. Om det blir pengar över till att betala in beloppet på IAC:s krav är okänt.

Läs mer

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!