090306-plastal-konkurs

Underleverantören Plastal ansöker om konkurs

Underleverantören Plastal, med huvudkontor i Mölndal, har gått i konkurs. Plastdelstillverkaren Plastal har cirka 6 000 anställda runt om i världen och levererar bland annat till Volvo PV. Nu är de 500 Sverige-anställda i farozonen.

Den svenska bilindustrin består inte bara av Saab och Volvo. Minst lika viktiga är alla underleverantörer som även de drabbas hårt av krisen. Plastal, som tillverkar stötfångare och andra plastdelar till bland annat Volvo PV och Saab tvingades på torsdagen att begära företaget i konkurs. Plastal har cirka 6 000 anställda i Europa och Kina, 500 av dessa finns i Sverige på anläggningar i Göteborg, Uddevalla och Simrishamn. I Plastal Holdings eget pressmeddelande heter det att ”företaget har drabbats av en akut likviditetskris på grund av den snabba nedgången för bilindustrin och svårigheterna på finansmarknaderna.”  

–  Vi har drabbats dels av fordonskrisen med lägre efterfrågan på bilar som direkt slår mot vår efterfrågan. Vi har också drabbats direkt och indirekt av kreditkrisen i och med att vi inte längre kunde sälja våra fakturor och vi fick då finansiera dem själva och det har slagit på vår likviditet väldigt kraftigt på väldigt kort tid, säger Roar Isaksen, vd och koncernchef för Plastal Holding AB till SR – Ekot.

Plastals konkurs kan även komma att slå hårt mot Saab och Volvo. Plastals konkurs kommer på sikt att leda till problem för biltillverkarna som förlitar sig på leveranser från företaget. Saab och Volvo tvingas tänka om för att få tag i nödvändiga delar för produktionen.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!