100722-unga-förare-if

Unga förare större risk i trafiken

Unga bilägare är mer skadedrabbade än äldre. Bilägare under 25 år drabbas av tre gånger fler skador än bilägare över 55 år. Det visar statistik från försäkringsbolaget If.

Är du ung och äger en bil så är du en ovanligt stor riskfaktor i trafiken. Försäkringsbolaget If har gjort en sammanställning över antalet trafikskador fördelade på olika åldersgrupper. Det visar sig att bilägare under 25 år löper tre gånger större risk att drabbas av en olycka än bilägare som är äldre än 55 år.

– Det är tyvärr ett faktum att yngre bilförare är betydligt mer skadedrabbade än äldre. Många behöver tid och erfarenhet för att kunna hantera olika situationer och undvika olyckor när de är ute i trafiken, säger Dan Falconer, motorspecialist på försäkringsbolaget If.

Att ungdomar är farliga i trafiken är ett vanligt förekommande påstående som ofta slängs i ansiktet på nyblivna körkortsinnehavare men If konstaterar nu att det inte finns någon tvekan om hur det förhåller sig i verkligheten. Frågan är intressant eftersom nivån på trafikförsäkringen är avhängig skaderisken. Lägre risk innebär billigare trafikförsäkring. För unga bilägare innebär det att bilförsäkringen blir mycket dyr och drömbilen stannar vid just en dröm.

­– Vi ser att åldern är den mest avgörande faktorn. Äldre bilförare har en bättre förmåga att bedöma olika situationer i trafiken. En del kan uppfatta detta som provocerande, men vi ser det svart på vitt i skadestatistiken att skillnaderna är väldigt stora, säger Dan Falconer.

If har också undersökt bilförarnas självinsikt och det är tydligt att äldre förare har större självinsikt än de yngre. Fyra av tio bilförare över 45 är tveksamma till att de skulle klara körkortsprovet idag. Endast två av tio under 30 år är lika osäkra på sin körförmåga.

− Det kan verka lite märkligt att de som själva anser sig ha bäst kunskap råkar ut för flest olyckor, säger Dan Falconer.

Personen på bilden har ingenting med artikelns innehåll att göra.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!