Foto: PublicDomainPictures

Unga vill ha självkörande bilar – äldre mer tveksamma

De självkörande bilarna kommer, vare sig vi vill det eller inte. Nu visar en undersökning att många är positiva till tekniken som gör att man kan koppla av bakom ratten. Men bland äldre personer är motståndet mot tekniken större.

Snart är alla biltillverkare i farten med att ta fram självkörande, så kallad autonom, teknik. Om några få år kommer de första mer eller mindre helt självkörande bilarna och utvecklingen går inte att hindra – trots motståndet i kommentarsfälten här på teknikensvarld.se.

Ford har gjort slag i saken och undersökt hur svenskar ser på teknikutvecklingen som leder mot självkörande bilar. Deras undersökning visar att hela 69 procent av personerna mellan 18 och 40 år som svarade på enkäten kan tänka sig att låta de självkörande bilarna ta över helt eller delvis. Äldre personer, de över 61 år, är däremot mer skeptiska. Visserligen är en majoritet, om än en knapp sådan (51 %), av samma åsikt som det yngre gardet.

Hur personer mellan 41 och 60 år känner för teknikutvecklingen förtäljer inte undersökningen. Däremot är de unga personerna mellan 18 och 40 år av olika åsikt när det gäller hur de vill ha sina självkörande bilar, fler vill nämligen åka självkörande bilar som de beställt framför självkörande bilar de själva äger.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

70% rabatt på Teknikens Värld & 24 andra titlar! Se erbjudande!