081207-usa-lån-biltillv Foto: General Motors / John F. Martin for General Motor

USA-jättarna får 15 miljarder

Det demokratiska partiet och representanter för Vita Huset uppges nu ha nått en överenskommelse. Staten ska låna ut 15 miljarder dollar till den amerikanska bilindustrin, avsevärt mindre än de 34 miljarder de bett om.

Det har krävts två möten med kongressen, en hel del svald stolthet och vädjande till politikerna, men nu tyder det mesta på att Detroit-trion får de lån de har bett om. Demokratiska ledare och representanter har kommit överens om att bevilja billtillverkarna lån på 15 miljarder dollar, uppger Reuters och hänvisar till en källa i kongressen. Det är tänkt att räddningspaketet ska röstas igenom under den kommande veckan. 15 miljarder dollar är långt mindre än 34 miljarder som biltillverkarna har bett om, men politikerna hoppas att det ändå ska räcka för att hålla industrin flytande en tid. När Barack Obama tillträder som president den 20 januari väntas en ny diskussion om lån till biltillverkarna börja.

GM och Chrysler uppges vara i behov av ungefär elva miljarder dollar, medan Ford har sagt att de behöver hjälp endast om någon av de andra går omkull. Vita Huset har uttryck önskemål om att pengarna ska tas från de 25 miljarder dollar som tidigare i år öronmärktes för att gå till utveckling av bränslesnåla bilar, i stället för att ta av de 700 miljarder dollar som ska gå till de krisdrabbade bankerna.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!