080826-gm-ford-chrysl-lån

USA-jättarna vill ha 300 miljarder av staten

De amerikanska biljättarna Chrysler, Ford och GM vill ha 50 miljarder dollar, motsvarande 300 miljarder dollar i förmånliga lån från staten. De planerar att använda pengarna till att utveckla bränslesnåla bilar.

Förra året klubbade den amerikanska kongressen igenom att ge biltillverkarna 25 miljarder dollar i direkta lån för att finansiera utvecklingen av miljövänliga bilar. Pengarna ska gå till att bygga om gamla fabriker och ta fram ny avancerad teknik. Men det är ännu inte klart hur de stora lånen ska finansieras. Som om inte detta vore nog vill nu biltillverkarna har ännu mer pengar, dubbelt så mycket enligt källor från tillverkarna. GM:s talesman Greg Martin säger till Detroit News att den totala prislappen för att klara marknadsskiftet och möta de nya bränsleekonomiska regleringarna definitivt kommer att ligga norr om 25 miljarder dollar. Men han menar ändå att det fortfarande är för tidigt att säga exakt hur mycket omställningen kommer att kosta.

För biltillverkarna öppnas nu möjligheten att åka snålskjuts på den amerikanska valrörelsen. Frågan har fått mycket uppmärksamhet och den republikanske kandidaten John McCain, som tidigare varit emot lånen, meddelade i fredags att han är beredd att ställa sig bakom lågkostnadslånen till biltillverkarna, dessvärre utan att säga hur de ska finansieras. McCains demokratiske rival Barack Obama är även han för de rekordstora lånen.

De amerikanska tillverkarna, speciellt Ford och GM, har länge dragits med massiva förluster, och det här året är på väg att bli det sämsta på mer än ett decennium. GM har rapporterat en förlust för det första halvåret på 18,8 miljarder dollar, medan Ford förlorade 8,7 miljarder dollar under det andra kvartalet.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!