081027-usa-bilåkande-ned Foto: LaFontiane Automotive Group / Russ White / © 2008

USA lämnar bilen

USA:s bilbransch är i kraftig gungning. Biltillverkarna går på knäna när amerikanerna köper allt färre bilar. Nu rapporteras dessutom den största nedgången någonsin i antal körda mil av amerikanska bilister.

Amerikanska bilförare körde 2,4 miljarder mil mindre under augusti än samma period förra året. Det visar en rapport från det amerikanska transportdepartementet. Nedgången som motsvarar 5,4 procent är den största någonsin i USA. Enligt transportdepartementet beror minskningen på höga bränslepriser och den svaga ekonomin.

Nedgången i augusti är ingen tillfällig svacka. Bilåkandet i USA har minskat stadigt de senaste tio månaderna. Sedan november förra året har bilåkandet minskat med 12,5 miljarder mil jämfört med samma period året innan. Men det är inte så att amerikanerna har slutat att flytta på sig, under samma tio månader har resandet med tåg ökat med ungefär lika mycket som bilåkandet har minskat, transportdepartementet meddelar nu att man ska satsa ytterligare på att bygga ut landets järnvägar.

Läs mer

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!