USA:s bilkörning kan ha peakat – redan 2004

Ett flertal studier visar att bilkörningen i USA kan ha nått sin topp, sett över all framtid, redan 2004. Är bilismens epok i det stora landet i väster redan på väg förbi?

Bilkörningen i USA följer samma trend som vi nyligen kunde berätta att bilkörningen i Sverige gör – den minskar. Det är enkelt att peka på den ekonomiska krisen 2008 som en huvudfaktor för detta, sämre tider brukar göra att bilkörningen minskar. Men siffrorna pekade faktiskt nedåt även innan detta, visar en rad nya studier.

”Hade toppen nåtts just 2008 hade det inte varit någon nyhet”, säger Michael Sivak, vid University of Michigan, ett av de universitet som undersökt amerikanernas bilkörning, ”men toppen nåddes faktiskt hela fyra år dessförinnan”.

Undersökningen har tittat på bilar med en totalvikt under 4,5 ton, och alltså uteslutit lastbilar, och jämfört med antal regisrerade bilar, med antal amerikaner med körkort samt med antal hushåll. Alla mätmetoder visar på att bilkörningen i USA nådde sin topp 2004, och att den därefter fallit med mellan fem och nio procent fram till 2011.

En peak för den totala vägsträckan amerikanska bilar kört sågs 2006, men denna topp menar bedömare kan vara temporär, och konjunkturberoende. Den tillryggalagda sträckan per person kan dock komma att fortsätta minska menar man, och det är en stor milstolpe i den amerikanska bilhistorien. Orsakerna till detta är flera, bland annat högre andel resande med kollektivtrafik och att en allt större andel av befolkningen bor i städer (och därmed har tillgång till utbyggd kollektivtrafik, men även lättare hamnar i avskräckande bilköer).

Vad tror ni? Är bilismens tidsepok på väg att ta slut i det stora landet i väster?

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!