071114-musik-japan-vaegar

Vägar i Japan spelar musik

Förmodligen är det bara i Japan man kan komma på en sådan här sak. Medan vi i Sverige störs av vägbullret och försöker bäst vi kan för att bli av med det, så gör de i Japan i stället något positivt av saken. De förskönar helt enkelt oljudet.

Tre vägsträckor har fått den mycket ovanliga beläggningen. I Hokkaido, Wakayama och Gunma går det att finna vägar som spelar en melodi när man kör på dem. Melodin framträder som bäst i hastigheter omkring 40 km/h. Då finns tillräcklig fart men minimalt med vind-, motor- och däckljud uppstår. Självklart är det en fördel att ha en tystgående bil om man vill höra melodin så bra som möjligt. Små veck i asfalten, placerade med sex till tolv millimeters mellanrum gör det möjligt för musik att produceras. Avståndet mellan vecken och deras djup avgör vilken ton som uppstår. 

I teorin skulle vägmusiken kunna användas som komplement till konventionella hastighetsskyltar. Är hastighetsgränsen 50 km/h hörs en melodi, övergår den till 70 km/h hör man en annan. På så sätt hörs det tydligt om det går för fort.

Exempel på hur det låter när "ljuv" musik spelas på de japanska vägarna.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!