Foto: VTI/Jan Wenäll

Vägräcken snällare mot motorcyklister på gång

För första gången i Sverige har man låtit krocktesta motorcykel mot vägräcke. Som ett resultat kan svenska motorcyklister inom en snar framtid se fram emot mindre aggressiva vägräcken.

Gilla på Facebook för fler videoklipp!

Vägräcken och vajerräcken har under många år varit ett diskussionsämne framför allt inom motorcykelkretsar. Vid en olycka utgör räckena en fara för mc-förarna.

Nu har försäkringsbolaget Folksam genomfört Sveriges första krocktester, fyra olika, mellan motorcykel och vägräcke. Man gjorde det på VTI:s, Statens väg- och transportforskningsinstitut, krocktestbana i Linköping tidigare i år.

Vid krocktesterna testade man olika metoder för att bättre skydda motorcyklister som kommer i kontakt med räcket. I det avslutande momentet försåg man vägräckena med en enkel prototyp av plats som placerades ovanpå räcket för att dölja plåtkanter, stolptoppar och bultar. Det visade sig ge positiva effekter. Färre utstickande och vassa detaljer gjorde att mc-föraren inte riskerade att fastna eller skada sig i samma utsträckning, i stället glider mc-föraren med ovanpå räcket.

Plasten är dock ingen garanti för att man som motorcyklist inte skadar sig, men riskerna sänks avsevärt.

Positivt med metoden är att den kan implementeras på befintliga vägräcken utan att de behöver byggas om eller ersättas. Det är både kostnadseffektivt och ger oss hopp om att ”motorcykelskyddet” kan komma på plats ute på vägarna inom en snar framtid.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!