080807-använd-bilbälte

Vägverket satsar mot högst 220 döda i trafiken 2020

Den 9 oktober 1997 klubbade riksdagens trafikutskott genom Nollvisionen, en dröm med ett etappmål om att högst 270 personer skulle omkomma i trafiken 2007. Drömmen förblev en dröm eftersom nästan dubbelt så många omkom. Nu satsar Vägverket i stället mot nya mål – högst 220 döda år 2020.

270 döda i den svenska trafiken 2007, det var Vägverkets mål – den så kallade Nollvisionen (som i grund och botten betyder att ingen ska behöva dö i trafiken). Men satsningen gick snett, i stället omkom 470 personer i trafiken det året. Men skam den som ger sig. Nu tar Vägverket nya krafttag och har satt upp ett nytt mål, för om elva år – alltså 2020 – ska maximalt 220 personer dö i trafiken.

– Om vi jobbar och ligger i och alla goda krafter samverkar så skulle vi kunna komma ned till 220 döda år 2020. Det är en tuff uppgift men målet är fullt realistiskt, säger Vägverkets generaldirektör Ingemar Skogö till TT och berättar också att Nollvisionen fortfarande står fast. Inga döda i trafiken är slutmålet, men att uppnå det kommer att ta längre tid än vad de trott.

En av anledningarna till Skogös positiva inställning är 2008 års preliminära siffror (läs mer om det här). Enligt dessa omkom 420 personer vilket är en markant förbättring jämfört med 2006 och 2007. Siffran står sig kraftfull när man jämför flera årtionden tillbaka. Inte sedan 1945 har så få dött på våra svenska vägar.

Det första nya målet är redan uppsatt, nämligen att få dödssiffran att understiga 400 under 2009. Det tros vara möjligt genom nya insatser i kombination med dem som redan trätt i kraft, bland annat mötesfria vägar (totalt 400 mil, 30 nya mil förra året, 30 nya mil detta år, det mesta så kallade vajerräcksvägar) och övervakning med kameror.

Däremot skulle en tydligare förbättring av bilbältesanvändning vara önskvärd, precis som skärpt nykterhet hos förarna. Även om vi bilister blir allt bättre på det förstnämnda så satt 40 till 45 procent av alla trafikdödade obältade i bilarna.

Inte bara Sverige redovisar statistik som är positiv med färre döda i trafiken. Däremot sållar sig tyvärr inte Danmark och Norge till denna kategori, enligt TT.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!