Vägverket ska minska trafikolyckorna i världen

Vägverket och Sida har nyligen ingått ett samarbete för att minska trafikolyckor i främst utvecklingsländer. Trafikolyckor har kommit att bi en farsot i Afrika, Asien och Latinamerika, lika många människor dör i trafiken som av tuberkulos och malaria.

Överenskommelsen mellan Sida (Styrelsen för Internationellt Utvecklingssamarbete) och Vägverket grundar sig på regeringens riktlinjer om att alla myndigheter ska bidra i utvecklingssamarbetet för att minska fattigdomen i världen. De båda myndigheterna ska utveckla ett samarbete inom väg- och transportområdet. Vägverkets kompetens tros få stor betydelse för insatserna mot trafikdödligheten.

Enligt Vägverkets generaldirektör Ingemar Skogö ska samarbetet främst ske inom trafiksäkerhetsområdet där han anser att Sverige är ett föregångsland. Han hoppas att Vägverket ska kunna bidra med experthjälp till samarbetsländer och internationella organisationer som arbetar med trafikfrågor.

Trafikolyckor blir allt vanligare som dödsorsak i världen, framförallt i Asien, Afrika och Latinamerika. Det är främst unga och fattiga i fattiga länder som drabbas. Av alla dödsfall i trafiken sker 80 procent i låg- och medelinkomstländer, trots deras låga biltäthet jämfört med rikare länder. Ingemar Skogö säger att trafikolyckor är ett försummat folkhälsoproblem. Han tror att ökad trafiksäkerhet är en viktig ingrediens för att minska fattigdomen.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!