080328-veteranbilar-skatt

Vägverket vill få bort veteranbilar

Vägverket föreslår att skattefriheten för veteranbilar tas bort. Enligt Vägverket rullar det för många veteranbilar på vägarna.

Vägverket vill ta bort skattefriheten för veteranbilar. I dag är den rullande och gäller alla 30 år gamla bilar. Men Vägverket föreslår att gränsen blir fast och endast omfattar bilar av 1975 års modell och äldre.

– Vi tror att allt fler bilar används som bruksfordon. Orsaken är att dagens 30 år gamla bilar är för moderna, säger Kjell Bäckman.

– Vi tittar framåt. Bilar från 1980-talet blev komfortabla, bilar från 1990-talet utvecklades säkerhetsmässigt, säger Kjell Bäckman och menar att det kommer att dröja innan dessa bilar kommer att bli "veteraner".

Men hur kan då Vägverket veta hur 1990 års modell kommer att stå sig mot framtidens bil från 2020?

– Det kan vi inte veta säkert. Men det vi ser är i alla fall att allt fler kör med bilar från 1970-talet, svarar Kjell Bäckman.

På MHRF, Motorhistoriska riksförbundet, menar man att en fast gräns riskerar att historiskt intressanta bilar skrotas i stället för att sparas.

– Det är bättre att behålla en rullande gräns, säger Jan Tägt, generalsekreterare på MHRF.

– Alla som kör bilar från 1970-talet vet att det är stor skillnad på en ny bil och en 30 år gammal bil.

Vägverket vill också att besiktningsfriheten flyttas fram. I dag är alla bilar till och med 1950 års modell besiktningsfria. Vägverket föreslår att alla bilar till och med årsmodell 1959 och tidigare befrias från årlig besiktningsplikt. I stället ska en enklare trafiksäkerhetsbesiktning genomföras var fjärde år.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!