080122-dubbdäck-avgift

Vägverket vill införa avgift på dubbdäck

När du köper dubbdäck i framtiden kan du få betala 50 kronor extra per hjul. En avgift som, enligt Vägverket, ska hjälpa till att motverka luftföroreningar.

Det är nyhetsprogrammet Aktuellt som har fått uppgifterna om att Vägverket vill införa en dubbdäcksavgift i Sverige, detta för att motverka luftföroreningar. Genom avgiften vill de antagligen att fler ska välja friktionsdäck, men undertecknad ställer sig frågande till om 200 kronor extra för en uppsättning däck skulle avskräcka folk från att köpa. Vad tror du själv? Kommentera gärna nedan.

Tyskland är ett exempel på ett europeiskt land som har förbud mot dubbdäck för att minska slitaget på vägarna och sänka halten föroreningar i luften. I flera norska städer har man i stället för ett förbud infört en avgift för att få köra med dubbdäck inne i städerna. Man måste lösa ut ett årskort för 1 200 norska kronor för att få köra med dubbar under bilen.

Vägverket tror samtidigt inte att minskad användning av dubbdäck skulle innebära fler olyckor under vinterhalvåret. De säger att det inte finns en ökad risk att köra med friktionsdäck (dubbfritt) jämfört med dubbdäck.

– Våra djupstudier visar inte på någon överrepresentation av dödsolyckor för de som kör med bra dubbfria vinterdäck, säger Lars Nilsson, miljödirektör på Vägverket till SVT.

Miljöminister Andreas Carlgren vill i dagsläget inte ge några besked om det kan bli aktuellt med avgifter på dubbdäck.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Läs Premium i 2 månader för endast 19 kr! Köp nu!