Foto: Glenn Lindberg (manipulerad)

Väldigt få döms till fängelse för rattfylla

Inte ens en promille av de som döms för rattfylleri hamnar i fängelse. När det gäller grovt rattfylleri är siffran 51 procent, enligt en undersökning gjord av SVT Dalarna.

Inte ens en promille av de domslut som rör rattfylleri leder till fängelse. Det visar en undersökning gjord av SVT Dalarna där de har synat statistik från Brottsförebyggande rådet (BRÅ). 45 233 fall från åren 2010 till 2017 har granskats, bara 39 av dessa har lett till fängelse – fastän straffskalan sträcker sig från böter upp till sex månaders fängelse.

När det gäller grovt rattfylleri är siffran 51 procent under samma period. Av 30 684 lagföringsbeslut ledde 15 278 till fängelse.

LÄS MER: Autobroms och alkolås hör till nya krav från EU 

Undersökningen har gjorts som en reaktion på den uppmärksammade trafikolyckan i Orsa där en 14-årig flicka omkom. Den onyktra föraren hade tidigare dömts för rattfylla 14 gånger men bara två gånger till fängelse.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!