090802-Valentino Balboni

Valentino Balboni – en levande legend med sin nya bil

För en månad sedan släppte Lamborghini lös senaste versionen av Gallardo, nämligen LP 550-2 Valentino Balboni. Nu har de också släppt lös filmen om bilen – och den i viss mån levande legenden Valentino Balboni.

Valentino Balboni, hört namnet förut? Jo visst, du hörde det för en månad sedan när senaste versionen av Lamborghini Gallardo visades officiellt. Den har ju fått tilläggsnamnet Valentino Balboni. Men i själva verket tillhör namnet Lamborginis legendariska testförare som har varit verksam inom företaget sedan 1967 och som agerat testförare sedan 1973. Han har alltså testkört varenda modell som rullat ut ur fabriken i Sant’Agata Bolognese. Med det är han antagligen, som han själv nämner i filmen nedan, den person som rullat flest mil bakom ratten i den italienska tjuren. Någon av er läsare som skulle kunna tänka er att byta jobb med herr Balboni? Nej, tänkte väl att ingen av er var intresserad.

Bilen är i alla fall en hyllning från Lamborghini till sin meste testförare och man kan förstå att Valentino Balboni är rörd av gesten.

Bilen då? Jo, den är alltså ytterligare en version av Gallardo, men särskiljer sig från övriga genom att bara vara bakhjulsdriven (2:an i LP 550-2). 550 står för antalet hästkrafter som vill ned i asfalten, alltså tio färre än i fyrhjulsdrivna LP 560-4. I gengäld är denna senaste specialversion bantad med 30 kilo. 0-100 km/h gör den på 3,9 sekunder och toppfarten ligger på 320 km/h.

Skruva nu upp ljudet på din burk och njut av filmen nedan. Sedan klickar du vidare och läser mer om bilen via länken nedanför filmen.

Läs mer

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!