100308-valmet-eva

Valmet kliver fram i ljuset med Eva

Efter att ha byggt bilar åt andra i drygt 40 år tar finska Valmet klivet fram i rampljuset. På Genèvesalongen premiärvisas deras första egenutvecklade bil Eva som klarar sig på enbart el.

 Det är inte ofta en finsk bil gör ett framträdande på någon av de internationella salongerna men Genève är ett undantag. Det handlar naturligtvis om den förannonserade konceptbilen Eva från Valmet Automotive. Valmet, som i drygt 40 år har byggt bilar på uppdrag av andra biltillverkare, har nu tagit saken i egna händer och utvecklat en liten eldriven 2+2-bil. Vänta dig dock inte att se någon Valmet Eva på vägarna inom kort.

Enligt Valmets vd Ilpo Korhonen är det inte Valmets avsikt att börja tillverka bilar under eget namn. Utvecklingen av Eva har i stället haft syftet att öka Valmets kunnande för att gynna framtida kunder.

– Vårt mål är att erbjuda en mängd skräddarsydda tjänster, allt från konceptutveckling till produktion av eldrivna fordon, säger Korhonen.

Projektet startades för drygt ett år sedan och resultatet som kan ses i Genève är en 2+2-sitsig stadsbil byggd runt en space frame-konstruktion i aluminium. Om drivlinan får vi inte veta mycket, bara att det är en elmotor som tillåter en toppfart på 120 km/h och har en räckvidd på 160 kilometer. Fortum har haft ansvaret för laddtekniken. Laddprocessen kan startas och avslutas genom ett sms med mobiltelefonen. Apropå mobiltelefon så har Nokia varit med och sett till så att deras smartphones kan kopplas till och dela information med bilens infotainmentsystem.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!