100217-valmet-elbil-geneve

Valmet presenterar egna elbilen Eva

Finländska Valmet tillverkar redan den norska elbilen Think. Men nu har de en egen modell på gång och i Genève visas konceptbilen Eva som utvecklats i samarbete med Fortum och Nokia.

 Valmet Automotive och energibolaget Fortum presenterade redan i höstas sitt gemensamma elbilsprojekt och nu får vi veta mer. Projektet går under namnet Eva och en konceptbil ska visas i Genève i början av mars. Eva är en 2+2-sitsig elbil med en räckvidd på 160 kilometer. Mer än så får vi inte veta om själva bilen, vi får vänta till morgonen den 2 mars då Valmet håller sin presskonferens i Genève.

Fortum har bidragit med sitt kunnande för att ta fram infrastruktur för laddning av den lilla stadsbilen. Fortum är i nuläget inblandade i projekt där man bygger laddstationer för elbilar bland annat i Karlstad, Stockholm och finska Esbo. Den finska nationalklenoden Nokia har å sin sida hjälpt till med integrering av kommunikationssystem i bilen.

Valmet har på senare år genomgått en förvandling från att sätta ihop sportbilar till att helt koncentrera sig på elbilar. I fjol startade tillverkningen av den norska elbilen Think City och fabriken i Nystad spottar även ur sig den lyxiga golfbilen Garia. Icke att förglömma är den efterlängtade plug in-hybriden Fisker Karma vars produktion startar senare i år.

Finska Valmet Automotive är på väg att lansera sin första egenutvecklade bil.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Cyber Monday-erbjudande: 3 månader Premium för 0 kr