101110-valmet-karmann

Valmet tar över Karmanns takbyggen

Karosstillverkaren Karmann styckas upp allt mer. Nu står det klart att finska Valmet köper upp Karmanns verksamhet som omfattar cabrioletkonstruktioner, däribland två fabriker.

Den konkursdrabbade karosstillverkaren Karmanns styckas upp bit för bit. Volkswagen har redan slukat fabriken i Osnabrück och planerar att sätta ihop en ny Golf Cabriolet där från och med nästa år och i somras såldes den amerikanska verksamheten till Webasto Group. Nu går en annan del av kakan till Finland och Valmet Automotive som köper upp Karmanns takverksamhet.

– Det här köpet är det hittills viktigaste steget i vår strategi för att expandera internationellt och bli en ledande underleverantör inom en mängd områden. Tillverkningen av cabrioletmodeller väntas komma upp i cirka en halv miljon redan 2012-2013. Taksystemen kräver särskilda kunskaper och de köps i allt större utsträckning in från specialiserade underleverantörer, säger Valmets vd Ilpo Korhonen.

Karmanns utveckling och tillverkning av cabrioletkonstruktioner omfattar i dagsläget 700 personer och fabriker i tyska Osnabrück och polska Zary. Valmet uppger att alla anställda ska vara kvar. Karmann räknas till en av de tre ledande cabtillverkarna och har en marknadsandel på cirka 25 procent. Karmann har en lång lista av klassiska cabrioletmodeller på sitt cv och några av de nuvarande kunderna heter BMW, Daimler, Renault och Bentley. Uppköpet av Karmann är minst sagt ett stort steg för Valmet som nästan dubblar sin personalstyrka som i dagsläget består av cirka 800 anställda.

Läs mer

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!