Foto: Shutterstock

Vänsterpartiet vill införa inkomstbaserade fortkörningsböter

Vänstern vill ta efter Finlands system för fortkörningsböter där bötesbeloppet ställer sig i relation till inkomsten.

– Jag tror på att straff ska vara rättvisa. Det är inte rimligt att en storföretags-vd och en undersköterska ska betala lika mycket i böter, utan böter måste vara baserade på vad man faktiskt tjänar, säger Vänsterpartiets rättspolitiska talesperson Linda Westerlund Snecker till Sveriges Radio. Enligt Westerlund är systemet som används i Finland en förebild. Ett system, som tillsammans med det i Schweiz varit rubriker för fortkörningsböter på miljonbelopp.

Nu i vår ska förslaget diskuteras i justitieutskottet och i Sveriges Radios artikel verkar intresset svalare hos andra partier. Miljöpartiets Rasmus Ling tycker förslaget är intressant, Liberalerna är negativa och Socialdemokraterna ser inte frågan som prioriterad utan tror i stället att förslaget kan tynga rättsväsendet då det försvårar arbetet för poliserna, enligt Fredrik Lundh Sammeli, ordförande i justitieutskottet. Sverige Demokraterna har tidigare lyft att bötessystemet ska utredas, men nu säger partiets talesperson för tung trafik Thomas Morell att fokus i stället ligger på att komma åt grundproblemen med olyckorna. Genom att till exempel öka bötesbeloppen vid olycksplatser och vägarbeten.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!