Tidigare har vi rapporterat att forskare vid Umeå universitet har genomfört en studie som visar att hälften av alla trafikdödade i övre norrland är påverkade av alkohol eller andra otillåtna substanser. Nu offentliggör Vägverket sina siffror, som visar att den dystra statistiken gäller för även för resten av Sverige.
Av de personbilsförare som omkom i vägtrafiken 2007 var 30 procent alkoholpåverkade. Totalt omkom 204 personbilsförare varav 61 hade alkohol i blodet, vilket är lika stor andel som året innan. Bland de förare som omkom i singelolyckor förekom alkohol i ännu högre utsträckning, hälften av alla dödade var alkoholpåverkade. 25 procent var ungdomar i åldern 18-24 år och endast åtta procent var kvinnor. De dödade förarna hade i genomsnitt hela 1,6 promille alkohol i blodet. Nu i skolavslutningstider förväntar sig Vägverket och polisen, som alla år, en ökning av de alkoholrelaterade olyckorna.
– Just nu närmar vi oss skolavslutning och nationaldagsfirande. Det är en glädjens tid. Men det är också en tid då alltför många ungdomar dricker alkohol, en del kanske för första gången. Olycksrisken stiger kraftigt med ökad promillehalt. Den stiger brantare för yngre och oerfarna än för äldre som har större alkoholtolerans. Vi måste alla ha kunskap och mod att förhindra onykter körning, eller att vägra åka med någon påverkad förare. Att avstå från alkohol när man ska köra ska vara självklart, säger Vägverkets generaldirektör Ingemar Skogö.
Den här veckan kommer polisen att satsa extra mycket på nykterhetskontroller och olika typer av informationsåtgärder.
– I skolavslutningstider dricker många ungdomar alkohol och ibland i stora mängder. För att minska risken för olyckor kommer Polisen att fokusera på rattfylleriövervakning i samband med avslutningsfester och på andra platser där ungdomar träffas. En kort stunds rus kan grusa de ljusaste framtidsdrömmar. Skolavslutningsfirandet ska vara säkert och roligt, säger den nyutnämnde rikspolischefen Bengt Svenson.
I samarbete med tjänsten Disqus erbjuder Teknikens Värld möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.