Var tredje struntar i stopplikten – hur gör du?

En ny undersökning från Motormännen visar att var tredje bilförare struntar i stopplikten. Allra värst är taxiförarna, men hur brukar du göra?

Under körkortsundervisningen fick förhoppningsvis alla lära sig att ett av de viktigaste vägmärkena att lyda är stoppskylten. Ändå visar en undersökning från Motormännens vägombud runtom i landet att så många som var tredje inte stannar vid stoppskyltar.

 – Det här är ett mycket dåligt resultat. Förare som inte följer stopplikten får en sämre uppsyn över trafiken och riskerar sin egen och andras säkerhet. Att inte stanna vid stopplikt är ofta bara ett av flera tecken på bristande respekt för trafikreglerna, säger Erik Kjellin, trafiksäkerhetsansvarig på Motormännens Riksförbund.

Motormännens undersökning bygger på 4 672 observationer i 14 kommuner och när resultatet granskas i detalj visas stora skillnader. Bland personbilar och mc-förare var andelen som inte respekterade stopplikten 33 procent. Bland yrkestrafikanter var motsvarande andel 31 procent men bland yrkestrafikanterna urskiljdes taxförarna varav bara varannan stannade vid stopplikt.

 Kvinnor är något bättre än män på att följa stopplikten, enligt undersökningen struntade 30 procent av kvinnorna att stanna, jämfört med 33 procent av männen.

 

Så många stannar inte

Taxi 47%

 Personbil 33%

 Lastbil 32%

 Mc 22%

 Buss 19%

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!