090129-bilprovning-2008

Varannan bil underkändes 2008

Av 3,3 miljoner kontrollbesiktigade personbilar förra året underkändes 47 procent. Det är visserligen ett bättre resultat än tidigare, men enligt Bilprovningen är situationen ändå alarmerande.

 Under fjolåret genomförde Bilprovningen 4,1 miljoner kontrollbesiktningar, varav 3,3 miljoner var personbilar. Av dessa godkändes 53 procent. 2007 godkändes endast 50 procent. Med 55 procent godkända bilar var Stockholms län, tillsammans med Norrbottens och Jämtlands län bäst i Sverige. Sämst var Västernorrlands län med 47 procent godkända bilar. Trots att utvecklingen går åt rätt håll anser Bilprovningen att det är oroväckande att så många personbilar underkänns, samtidigt som bilparken blir allt äldre. Nästan var tredje av de underkända personbilarna hade fel som, efter reparation krävde efterkontroll.

– Den höga andelen underkännanden i kombination med den negativa åldersutvecklingen på den svenska personbilsparken är oroväckande, både för trafiksäkerheten och för miljön, säger Magnus Ehrenstråhle, Bilprovningens verkställande direktör.

Personbilarna har de senaste åren genomgått en föryngring. Men på grund av minskad nybilsförsäljning och skrotning av gamla bilar kommer bilparken att åldras på sikt. Antalet nyregistrerade personbilar minskade med 17 procent 2008, samtidigt skrotades 33 procent färre bilar än föregående år.

Det enda tunga fordonsslaget som bättrade sig jämfört med tidigare år är bussarna. Andelen underkända bussar minskade med fyra procent till 49 procent. Tunga släpvagnar hade däremot hög andel underkända trots färre kontrollpunkter än andra fordon. Av 45 000 kontrollerade tunga släp underkändes hela 60 procent. I de flesta fall var det bromssystemen som felade.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!