Varannan bil underkänns vid besiktningen

Nästan varannan personbil som rullar in hos Bilprovningen rullar ut därifrån med ett underkänt betyg. Bilprovningen oroas över att hela 46 procent av bilarna på vägarna är för dåliga.

 Blir bilarna verkligen bättre och bättre för varje år? Enligt Svensk Bilprovnings statistik är det tveksamt. Jämfört med 2008 ökade antalet godkända personbilar något under 2009, men bara marginellt. I fjol godkändes 54 procent av personbilarna, endast en procent fler än 2008. Bilprovningen tycker att det är oroväckande att hela 46 procent av alla bilar som rullar på svenska vägar underkänns.

– Med tanke på hur bra bilarna är nuförtiden är det förvånande många som ändå underkänns. Förra året hade drygt 6 000 personbilar så pass allvarliga fel på bromsarna eller rostskador att de fick körförbud och fick bogseras bort från våra stationer, säger Bilprovningens vd Magnus Ehrenstråhle.

Under hela 2009 hann 4,2 miljoner kontrollbesiktningar genomföras, varav 3,4 miljoner var personbilar. 17 procent fick underkänt utan krav på efterkontroll medan 29 procent fick komma tillbaka för ombesiktning. Bäst gick det för personbilarna i Stockholms län där 57 procent klarade sig igenom. Sämst gick det i Västernorrlands län där endast 48 procent fick godkänt.

Bilprovningens statistik visar också oroande resultat för de tunga transporterna. Speciellt illa ställt är det med bromsarna.

– 94 procent av de tunga släpen som underkändes med krav på efterkontroll hade problem med bromssystemet. Dessutom underkändes hela 23 procent vid efterkontrollen. Detta är en allvarlig utveckling som behöver brytas, säger Gun-Britt Ljungdahl, marknadsanalytiker Bilprovningen.

Se var ditt län hamnar på listan

Besiktningsresultat 2009 - personbilar per län (pdf)

Läs mer

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!