110808-tyskland-erövrar

Varannan ny bil i Europa är tysk

Tyskland erövrar bilvärlden! Förra året var 47 procent av alla nya bilar som såldes i Europa tillverkade av en tysk biltillverkare, hävdar Matthias Wissmann, chef för de tyska biltillverkarnas centralorganistation VDA. Globalt är var femte ny bil tysk!

Att Tyskland är en ekonomisk stormakt är det få som har tvivlat på, men riktigt hur stor Tysklands position på världens bilmarknader är har nog inte stått klar för alla. Enligt Matthias Wissmann, som är chef på de tyska biltillverkarnas centrala lobbyorganisation VDA (Verband der Automobilindustrie) stod tyska bilmärken för 47 procent av den totala nybilsförsäljningen i Europa förra året. Detta inkluderar dock också helägda dotterbolag med verksamhet i andra länder, så som Seat, Skoda eller Mini.

I Tyskland självt är marknadsandelen hela 70 procent, medan den amerikanska marknaden bara till elva procent består av tyska bilar. På bilmarknaderna i Kina och Brasilien är marknadsandelen omkring 20 procent. I Ryssland hade tyska biltillverkare en marknadsandel på 16 procent och i Indien så lite (?) som fem procent.

Av de importerade bilarna i Japan var hela 80 procent från tyska tillverkare. Den totala marknadsandelen i världen låg förra året på omkring 20 procent, motsvarande 11,6 miljoner bilar. 5,5 miljoner av dessa tillverades i själva Tyskland medan resterande tillverkades i tyskägda bilfabriker utomlands. I år planerar tyska tillverkare att spotta ur sig hela 13 miljoner bilar på en världsmarknad om ca 65 miljoner bilar.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!