100718-sms-bilkörning

Varannan sms:ar vid ratten

Många har uppmärksamheten på annat håll när de kör bil. En undersökning från Trygg-Hansa visar att nästan varannan bilförare någon gång har skickar eller läst sms bakom ratten.

 Det är inte bara alkohol, droger och trötthet som får oss att bli farliga bakom ratten. Även en så enkel och vardaglig sak som mobiltelefonen kan vara förödande. Nästan varannan svensk, 44 procent, läser och skriver sms medan de kör bil. Det visar en ny undersökning från Trygg-Hansa. Exakt hur mycket sämre bilförare vi blir med uppmärksamheten på mobiltelefonen är ännu inte klarlagt.

– När man läser eller skriver sms är inte uppmärksamheten riktad mot vägen. Det gör naturligtvis att olycksrisken blir många gånger större. En stor amerikansk undersökning från Virginia Tech Transportation Institute har visat att risken för en olycka är många gånger högre, kanske så mycket som upp till 23 gånger högre om man skickar sms medan man kör, säger Andreas Sand, ansvarig för motorförsäkring på Trygg-Hansa.

Det är inte de yngsta bilförarna som sms:ar bakom ratten i högst utsträckning. Värst är det i åldern 30-39 där 6 procent svarar att de sms:ar dagligen bakom ratten och 21 procent att de gör det varje vecka. I åldersgruppen 18-29 år sms:ar 14 procent en gång i veckan eller oftare. Bland de äldre bilförarna är sms:andet inte lika utbrett. Endast 6 procent av 50-69-åringarna svarar att de sms:ar en gång i veckan eller oftare.

– Att bilförarna i gruppen 30-39 år sms:ar oftast av alla kan bero på att de själva upplever att de är säkra förare på grund av sin erfarenhet. Men det minskar knappast riskerna förknippade med sms bakom ratten, säger Andreas Sand.

En annan grupp som visar oroväckande beteende i Trygg-Hansas undersökning är småbarnsföräldrarna. Bland de tillfrågade med barn mellan 0-9 år svarar var femte (19 procent) att de skickar eller läser sms medan de kör bil minst 1 gång i veckan, och 4 procent dagligen.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!