080108-tata-rs-1-lakh-car

Världens billigaste bil

Den 10 januari, på bilsalongen i New Delhi, ska Tata Motors visa upp sin lilla Rs 1 Lakh Car som blir världens billigaste bil. Folkets bil, som den kallas av Tata, kommer senare under 2008 och kostar 17 000 kronor.

Tata Motors och Fiat India Automobile samarbetar under den bilsalongen i New  Delhi  genom att, inte ha en monter, utan en hel paviljong på 5 200 kvadratmeter för sig själva. Tata Motors och Fiat ska visa en hel rad nya bilar men frågan är inte om den bil som ska visas under en ceremoni den 10 januari, alltså nu på torsdag, kommer att väcka mest uppmärksamhet.

Bilen kallar Tata själva för ”folkets bil” men heter egentligen Rs 1 Lakh Car. En liten bil som just nu är mest känd som ”världens billigaste bil”, vilket mer eller mindre låter troligt. För vilken annan biltillverkare kan matcha priset på motsvarande 17 500 kronor?

Namnet, det vill säga ordet Lakh, har bilen fått från den indiska räkneenheten lakh som motsvarar 100 000 i det västerländska tiosystemet (decimala talsystemet). Bilen kostar alltså 100 000 indiska rupier vilket motsvarar 17 500 svenska kronor.

Den lilla bilen är först och främst ämnad för den indiska marknaden där den kommer att få en tvåcylindrig bensinmotor med 0,6 liters volym. Men Rs 1 Lakh Car är också tänkt för export till andra marknader där behovet av billigare bilar är stort. Thailand är en av dessa marknader och enligt uppgifter kommer thailändarna att få en trecylindrig dieselmotor på knappt en liter. Det snackas också om att det kan komma motorer för alternativa bränslen som CNG (Compressed Natural Gas) och LPG (Liquefied Petroleum Gas, alltså gasol).

Enligt uppgifter från olika underleverantörer så har de fått klartecken att förbereda för en produktion av 250 000 till 300 000 bilar i ett första skede. En framtida årsproduktion kan hamna uppemot en miljon bilar.

Säkerligen finns det många i Europa som skulle kunna tänka sig en riktigt billig bil i klass med Rs 1 Lakh så är det tveksamt om det finns en marknad för den med tanke på våra säkerhetskrav. Endast framtiden kan visa oss om vi får se den på våra gator.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!