090416-x5-security-plus

Världens säkraste BMW

Säkrare än så här går det förmodligen inte att åka i en BMW. För statschefer, bolagstoppar eller allmänt ängsliga personer lanserar BMW den ännu säkrare X5 Security Plus som bland annat står emot en attack från en AK-47.

 BMW utvidgar nu sin flotta av bepansrade bilar. Nya BMW X5 Security Plus riktas mot högt uppsatta företagsledare eller politiker som är utsatta för hot och behöver extra skydd. Och det får de i X5 med tilläget Security Plus som bland annat innebär att kupén motstår beskjutning från en AK-47. X5 är enligt uppgift den enda bilen från någon av de stora biltillverkarna som klarar av det. 

Förutom tjockare och skottsäkra glasytor har bilen förstärkts med armerande plåtar runt om samtidigt som karossens känsligaste delar, det vill säga alla skarvar, har tätats och förstärkts. Security Plus-modellerna börjar byggas jämsides med de vanliga X5-bilarna i BMW:s fabrik i Spartanburg och skickas sedan till Toluca i Mexiko där de slutmonteras. Efter färdigställandet i Mexiko har bilarna bland annat fått förstärkt fjädring och bromsar för att klara den extra vikten, ett interkom-system för att kunna konversera med personer som befinner sig utanför bilen, samt speciella run flat-däck som ska hålla i upp till 15 mil och farter upp till 80 km/h, även om de är helt tomma på luft. Kameror runt om hela bilen kan fås som tillval.

BMW är av förklarliga skäl en aning förtegna om de tekniska specifikationerna. Någon viktuppgift ges inte. Däremot får vi veta att X5 Security Plus, trots den extra vikten, ska klara av 0-100 km/h på 8,2 sekunder. Motorn som ska fixa den biffen är den vanliga 4,8-liters V8:an som ger 355 hästkrafter och 475 Nm.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!