Världens snabbaste Ferrari till salu

Söker du en extremt snabb bil från Maranello har du nu chansen. En av endast 30 tillverkade Ferrari FXX Evoluzione är till salu.

Enzo i all ära, men pojkdrömsbilen är inte det fartmässigt läckraste Ferrari skapat. 2005 presenterade den italienska supersportbilstillverkaren modellen FXX som baserades på just Enzo men som gjordes om på ett stort antal punkter för att bli en renodlad racer. Inte minst motorn gjordes om totalt. Den borrades upp från 6,0 till 6,3 liter och tillsammans med diverse andra justeringar skruvades effekten upp från 660 till 800 hästkrafter. 0-100 km/h gick på 2,9 sekunder och toppfarten var 345 km/h.

Men Ferrari nöjde sig inte med det. Två år efter FXX-lanseringen uppdaterade de bilen och kallade nya versionen FXX Evoluzione. 800 hästkrafter blev 860 och tillsammans med förbättrad aerodynamik, mer avancerad chassisättning, snabbare växellåda och mycket annat är den fortfarande det hårigaste Ferrari någonsin släppt. 0-100 km/h går på 2,5 sekunder och den teoretiska toppfarten på 400 km/h sägs kunna uppnås på under 40 sekunder. Accelerationsmässigt (0-100 km/h) är den alltså jämsides med Bugatti Veyron Super Sport som är världens snabbaste bil. 0-400 km/h är den, i teorin, hela 15 sekunder snabbare än Veyron.

Blev du sugen på en FXX Evoluzione efter historielektionen ovan? Då har du tur för en av de endast 30 tillverkade exemplaren är just nu ute till försäljning. Den är numera vit efter att ha varit röd (Rosso Corsa) och är dessutom numrerad som första FXX Evoluzione som lämnade fabriken.

Någon prislapp uppges inte i annonsen men räkna kallt med ett pris på 15-20 miljoner kronor, kanske ännu mer. Men det kan det kanske vara värt för att få lägga vantarna på en så ovanlig och snabb Ferrari, trots att den inte är gatlegal.

Har du hört en FXX Evoluzione varva upp mot varvtalsstoppet på 9 500 r/min så vet du att det är ett ljud som för alltid kommer att eka inne i skallen. Fantastiskt är bara förnamnet för att beskriva ljudbilden.

 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!