070306_vwetanol

Världspremiär i höst: etanoldriven VW Golf

Teknikens Värld kan redan nu avslöja att Volkswagen Golf får en etanolmotor till hösten. Försäljningsframgångarna för konkurrenten Ford Focus Flexifuel har varit avgörande i beslutet.

Internationellt satsar Volkswagen på sina BlueMotion-koncept, alltså dieselsnåla varianter på modeller som Polo och Passat. VW-koncernen har avfärdat etanol som drivmedel.

Men nu ändrar sig alltså Volkswagen, åtminstone den svenska delen. Sent i höst, vecka 47, kommer nämligen VW Golf med etanoldrift. Det handlar om en relativt enkel konvertering av enTvåventilsmotor, troligen 1,6-litersmotorn på 102 hästkrafter. Lösningen, utan turbomatning, blir billig för svenska Volkswagen och förhoppningsvis även för kund. Svenska Volkswagen vill inte kommentera Teknikens Världs avslöjande men de kan inte heller förneka satsningen.

– Nu vill vi koncentrera oss på BlueMotion, vi får se vad som händer i höst, säger VW:s informationschef Marcus Thomasfolk.

Svenska VW:s etanolsatsning är speciell för vår marknad och inget man talar högt om i VW-koncernen. Det är Ford Focus försäljningsframgångar med sin Flexifuel som tvingar VW till detta. Nya Golf-kombin, Variant på VW-språk, premiärvisas just nu på bilsalongen i Genève och denna karossvariant med etanolmotor kan bli en storsäljare i Sverige. Om etanolmotorn även dyker upp i Passat är osäkert.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!