100514-hawaii-vätgas-gm Foto: License Agreement - Please read the following impo

Vätgas ska bli stort på Hawaii med GM:s hjälp

General Motors ska hjälpa invånarna på Hawaii att sluta köra på bensin. Tillsammans med lokala aktörer ska GM bygga upp den infrastruktur som behövs. GM är dock inte de enda som vill göra Hawaiis bilpark miljövänlig.

Den amerikanska delstaten Hawaii är på väg att bli ett riktigt Mecka för elbilar. General Motors tillkännager nu ett samarbete med det lokala energiföretaget med ändamålsenliga namnet The Gas Company (TGC). Tillsammans ska GM och TGC upprätta den infrastruktur som behövs för att köra vätgasbil på ön Oahu som är den tredje största och mest tätbefolkade ön i ögruppen Hawaii. TGC producerar redan den vätgas som ska kunna tankas i ett antal stationer på den lilla söderhavsön.

Bara tankstationer och inga bilar gör ingen glad. För tillfället finns bara en enda vätgasbil på Oahu. Det är en Chevrolet Equinox som anpassades för vätgasdrift i samband med GM:s Project Driveway Initiative. Men GM:s och TGC:s förhoppning är att ön ska krylla av vätgasbilar inom några år. De är inte ensamma om att vilja förändra Hawaiis bilpark.

Flera aktörer är på gång med olika alternativa projekt på Hawaii. Ett ovanligt högt bensinpris, begränsad yta och en stark vilja av staten att bli oberoende av fossila bränslen är faktorer som gör den lilla ögruppen till den optimala platsen för att starta ett projekt. Delstaten Hawaii har som mål att minska bensinanvändning med hela 70 procent till år 2030 främst genom en övergång till alternativa bränslen. Den japanska jätten Nissan har utsett Hawaii till en av de platser som ska förses med elbilen Leaf först. Dessutom planerar den sydkoreanska elbilstillverkaren CT&T att starta tillverkning på Hawaii. CT&T vill upprätta en helt ny fabrik med en kapacitet på 10 000 bilar per år och cirka 400 anställda.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!