090504-vauxhall-daewoo

Vauxhall kan gå över till Daewoo-bilar

Vauxhall kan framöver behöva hämta sina bilar från Korea i stället för Tyskland. GM har uttryckt sin vilja att sälja Opel men behålla Vauxhall, vilket innebära att framtida Vauxhall-bilar i grunden är Daewoo-bilar.

 General Motors europeiska märken Opel och Vauxhall är tätt sammankopplade och har en lång gemensam historia. När den stora GM-koncernen numera är i upplösningstillstånd ser det ut som att de två kan komma att separeras. General Motors har fastställt att Opel ska säljas, och hetaste köp-kandidaten i dagsläget är Fiat. Vauxhall däremot, har det varit relativt tyst om. Men nu har GM:s vd Fritz Henderson avslöjat att hans ambition är att behålla Vauxhall inom koncernen. Frågan blir då vad som ska hända med Vauxhall.

När, eller om, släktbanden till Opel bryts står Vauxhall utan bilmodeller. Enligt brittiska Autocar blir lösningen för GM att låta Vauxhall sätta sitt märke på bilar från koreanska Daewoo. Autocar har talat med en källa som säger att Vauxhalls situation skulle bli mycket svår om Opel lämnar GM-koncernen. Enda alternativet kan bli att låna modeller från Daewoo. Vauxhall-modeller såsom Corsa, Astra och Insignia kan därmed bytas mot Kalos, Lacetti och Epica. En möjlighet är också att Vauxhall tar in fler modeller från Holden, som i dagsläget förser Vauxhall med sedanmodellen Commodore som med Vauxhall-märke i fronten kallas VXR8.

En sådan övergång skulle dock inte bli helt problemfri för GM. Daewoo-bilar säljs som bekant i Storbritannien redan under Chevrolet-flagg. GM skulle därför tvingas till ännu en varumärkesrokad genom att Chevrolet upphör som märke i Storbritannien till förmån för Vuaxhall-bilarna. 

Läs mer

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!