080908-opel-astra-nya

Vauxhall smygvisar nya Opel Astra

Opel Astra debuterade 1991 som efterträdare till långköraren Kadett och är nu inne på sin tredje generation. Utvecklingen av fjärde generation är i full gång och redan nu har brittiska Vauxhall släppt de första designskisserna på bilen.

Att det är Vauxhall som släpper de första bilderna/skisserna på nästa generation Astra är egentligen inte så konstigt. Astra finns ju också med Vauxhall-emblen i nosen.

Även om britterna inte avslöjar jättesmaskiga detaljer om bilen så berättar de att fjärde generationen Opel Astra kommer att visas upp på Frankfurtsalongen under hösten 2009, då som femdörrarsversion. Tittar man på bilderna här ovan och nedan ser det ut som att Astra kommer att bli betydligt sportigare än vad den är i dag, men samtidigt ska man ta det med en nypa salt då designskisser av det här slaget mest brukar bestå av en aning opraktiska linjer.

Bilen kommer att låna mycket teknik från nyligen presenterade Insignia vilket ska hjälpa modellen att bryta ny mark och samtidigt sikta på att bli klassledande. Den så omtalade premiumkänslan i Insignia ska också genomsyra lillebror Astra, bland annat interiört. Vauxhall skriver att bilen kommer att få en varm omsvepande interiör/instrumentering där dörrsidorna och instrumentpanelen flyter ihop, alltså något i stil med det vi redan sett hos Vectra-ersättaren.

Chassit, som redan i dag lovordats en hel del på dagens modell, ska vässas ytterligare för bättre och spänstigare komfort. Under huven kommer en rad nya motorer att presenteras med lägre bränsleförbrukning och mindre miljöpåverkan än i dag.

Andra nyheter som tar plats i nästa Astra är Opel Eye och Adaptive Front Lightning (AFL). Förstnämnda är den kamera, som först kommer till Insignia, som håller koll på vägmarkeringar och vägskyltar på och längs med vägen. På så sätt har man som förare lättare att hålla koll på rådande hastighetsbegränsning samtidigt som plötsliga oväntade rattrörelser/filbyten uppmärksammas med ljud- och ljussignaler.

AFL är det nya ljussystem som anpassar sig automatiskt efter rådande trafik- och väderförhållanden. Systemet har redan presenterats i samband med Insignias premiär.

Mer om de båda kan du läsa via länkarna nedan.

Nuvarande generation Opel Astra kom 2004 och får leva i ytterligare två år, till 2010. Sedan är det dags för den nya generationen att ta över framgångarna.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!