071106-vectrx-sbk-eldriven

Vectrix SBK – ny miljövänlig superhoj

Just nu pågår en stor motorcykelmässa i italienska Milano. Där presenterade amerikanska Vectrix i dag SBK, en helt ny eldriven motorcykel med tillräckliga prestanda.

Amerikanska Vectrix Corporation är kända för sina eldrivna skotrar med lång aktionsradie. Nu har de överträffat allt vad de tidigare producerat genom att visa upp en nykonstruerad eldriven motorcykel med 80 hästkrafter ”under tanken”. SBK, som den betecknas, har en räckvidd på mer än 20 mil men endast då man cruisar fram i 40 km/h. Räckvidden halveras om du ökar farten till det dubbla. Ligger du hellre i motorvägsfart kommer du bara 6,7 mil. Det är ändå imponerande siffror med tanke på att batteripaketet inte kan jämföras med i eldrivna bilar. Det får inte plats speciellt mycket med andra ord. Batteripaketet har placerats lågt i motorcykeln för bästa möjliga viktfördelning och väghållning.

De 80 hästkrafterna får SBK att klara kvartsmilen på tolv sekunder med en slutfart på 177 km/h. Den eldrivna hojens toppfart anges till över 200 km/h. Den lär dock inte låta som vi är vana vid att motorcyklar i vanliga fall låter.

Vectrix SBK ska tillverkas i en begränsad upplaga om endast 500 exemplar och kommer att kosta motsvarande 500 000 kronor.

Läs mer om alla hojar på Milanomässan på fastbikes.se

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!