Venom F5 ska rasta Bugatti och Koenigsegg

Hennessey är på väg tillbaka med en ny supersportbil som ska ställa världen på ända. Venom F5 heter uppföljaren till Venom GT, full presentation senare i år.

Amerikanska 

Hennessey Performance, med bas i Texas, bygger snabba bilar (och högt vrålande bilar). Tusen hästkrafter eller mer är inte ovanligt i deras varianter av exempelvis Chevrolet Corvette och Ford Mustang. Men riktigt snabbt går det inte förrän deras modell Venom GT trycker plattan i botten. 435,31 km/h uppmättes den till vid en körning 2014. Det gav dem en plats i boken Guinness World Records, för att sedan ogiltigförklaras på grund av omständigheterna vid körningen.

Men sedan dess har det kommit nya snabba bilmodeller, från både Koenigsegg och Bugatti. Sistnämnda har numera sin Chiron, efterträdaren till Veyron, som toppar 420 km/h – med toppfartsspärren aktiverad. Får man den bortplockad är toppfarten 458 km/h vilket gör den till världens snabbaste bil (till och med snabbare än en den ombyggda Ford GT som nådde 455,82 km/h för fem år sedan).

Det tänker inte Hennessey acceptera. Nu är de mitt i utvecklingsstadiet, eller snarare på sluttampen, av nya supersportbilen Venom F5, efterträdaren till Venom GT som byggdes i 13 exemplar.

Som namnet avslöjar handlar det om en värsting, F5 symboliserar nämligen starkaste styrkan för en tornado och inte – som du trodde – ladda om-knappen på ditt tangentbord (Windows).

Hennessey bjuder bara på en detalj om nya supersportbilen – och det är att toppfarten kommer att närma sig 300 mph, det vill säga 482,8 km/h. Uttalandet är ganska luddigt. Venom GT gjorde 270,3 mph (435,31 km/h) och allt över det är ju faktiskt att ”närma sig 300 mph”.

Mot slutet av året ska Venom F5 presenteras. Till dess får vi nöjda oss med filmen ovan och bilderna du ser här.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!