080115-toyota-venza

Venza – ny crossover från Toyota

Crossover-bilar kommer starkt och nu tänker Toyota hänga på trenden med nya Venza. Uppgifter säger att den 4,8 meter långa bilen inte når Europa, aldrig någonsin.

Toyota Venza som just nu visas upp på bilsalongen i Detroit sägs kombinera pålitligheten hos Camry, komforten och finessen hos Avalon samt möjligheterna och funktionaliteten hos Highlander. De två sistnämnda modellerna är kanske okända för de flesta svenskar, men i USA är de båda populära.

Med Venza vill Toyota locka amerikanerna till en ny biltyp, crossovern. Bilen är förresten speciellt framtagen för den nordamerikanska marknaden och ska enligt uppgifter inte exporteras.

Det finns två olika motorer att placera under motorhuven. Den ena är en fyrcylindrig maskin på 2,7 liter där inga närmare specifikationer finns ännu. Den andra är en 3,5 liter stor V6 på 272 hästkrafter och 334 newtonmeter i vridmoment. Båda är bensinare och har en sekventiell sexväxlad låda kopplade till sig. Venza med lilla motorkonfigurationen är framhjulsdriven medan man kan välja mellan fram- eller fyrhjulsdrift till stora motorn.

Bilen mäter 4,8 meter på längden och 1,9 meter på bredden. Höjden är på 1,61 meter medan avståndet mellan hjulaxlarna ligger på 2,78 meter.

Enligt de preliminära specifikationerna får 2009 års modell av Toyota Venza 20-tumshjul till V6-modellen och 19-tumshjul till R4-modellen. I USA ska saker och ting vara stora helt enkelt.

Tittar man på monterplattan på bilden nedan ser man att det står ”Coming late 2008”.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!