Foto: Hans Hedberg

Vi besöker CEVT – Volvos och Geelys utvecklingscenter i Göteborg

Hans Hedberg har väldigt exklusivt fått tillträde till CEVT-utvecklingscentret i Göteborg där Geely visar upp ny teknik och nya modeller.

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

Hej Hans! Var i världen är du i dag?

– Just runt hörnet, på hemmaplan i Göteborg. Men det kunde lika gärna ha varit i Shanghai!

Varför då?

– Jag är på Lindholmen som ligger på de gamla varvsområdena, kvarteren här är fullproppade av olika företags forsknings- och utvecklingscenter. Bland annat kinesiska Geely Autos svenska firma CEVT (China Euro Vehicle Technology AB) som levererar tekniska lösningar till Geely och Volvo. Här jobbar 1 500 personer med det som ska bli nya bilar för båda märkena.

Foto: Hans Hedberg

Har du fått se på nya hemligheter?

– Både jag och nej. CEVT visar internt upp de Kina-utvecklade modellerna Geely GC9 och Geely NL3. Den förstnämnda blev Årets bil 2016 hemma i Kina, är en konventionell fyrdörras sedan med mycket lyxkänsla. NL3 är en suv i mellanklasstorlek, som en Volvo XC60, men utförande liknar mer Suzuki Vitara. Inte alls oäven!

Spännade, berätta mer! Kommer bilarna till Sverige?

– Modellerna är utvecklade i och för den kinesiska marknaden i första hand, men optimeringar vad gäller exempelvis chassi för Europa pågår. GC9 och NL3 (bokstäverna berättar om vilka plattform som bilarna bygger på och siffrorna om storleksklass) baseras inte på gemensam arkitektur Geely-Volvo, detta kommer först på CMA-plattformen som presenteras längre fram i höst. Men särskilt NL3 som kostar från cirka 120 000 kronor i Kina ger köplusta, bilen ger ett reko intryck med bra lösningar på inredning och detaljer.

Foto: Hans Hedberg
Foto: Hans Hedberg
Foto: Hans Hedberg

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital prenumeration

Allt du vill veta om alla bilar

Gratis första månaden - därefter 99 kr/månad

  • Flest och mest omfattande tester av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen
  • Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!